Recognize the other person is you

In mijn vorige blog las je al over het watermantijdperk en de vijf sutra’s. De eerste sutra van het watermijntijdperk is ‘Recognize the other person is you’. Herken dat jij de andere persoon bent / Herken in de ander jezelf en herken jezelf in de ander. Over deze sutra gaat deze blog! Veel leesplezier en laat eens een berichtje met jouw gedachten hierover achter onderaan de pagina

Deze sutra gaat over het feit dat we allemaal in de kern hetzelfde zijn. Hoe gemakkelijker je aan deze waarheid kan overgeven en hoe gemakkelijker je de ander in jezelf herkent, hoe relaxter je wordt in de omgang met jezelf en anderen. Je kan deze sutra op meerdere niveaus bekijken, ik zal hieronder mijn visie op deze sutra delen en delen wat je kan helpen om deze sutra in de praktijk te brengen.

De ander herkennen op mens-zijn niveau
Als ik naar mijn eigen leven kijk, dan kan ik het gemakkelijkst mezelf in de ander herkennen als ik heel eerlijk ben over mezelf. En dan bedoel ik zo eerlijk mogelijk zijn over hoe ik me werkelijk voel. Om een voorbeeldje te noemen, we hebben allemaal onze onzekerheden. Alleen niet allemaal over hetzelfde onderdeel van onszelf of ons leven. Wanneer ik iemand zie die in mijn ogen erg onzeker is, en ik dan een oordeel op voel komen, dan is mijn volgende gedachte ‘we zijn allemaal onzeker, ik ben over sommige dingen ook onzeker’. Daarmee verdwijnt mijn oordeel, kan ik met compassie naar die persoon kijken en herken ik mezelf in de ander en de ander in mezelf.

Ik vind het pijnlijk om te zien als mensen ruzie hebben, terwijl ze beide met eenzelfde (kern)probleem worstelen, wat zich op een andere manier uit. Twee mensen kunnen ruzie met elkaar maken, terwijl ze eigenlijk van binnen beide erg verdrietig zijn om nagenoeg hetzelfde, maar missen soms de link naar het stuk waarin ze gelijk zijn en bij elkaar kunnen komen niet kunnen vinden.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven
Om een voorbeeld uit mijn eigen leven te geven: Mijn ouders ging uit elkaar toen ik zestien jaar was. Het was een ingrijpende gebeurtenis waardoor ik niet zo goed wist wat ik met mezelf aan moest. Ik hield me vast aan het idee dat ik anderhalf jaar later eindexamen zou doen en dat alles daarna vanzelf goed zou komen. Ik hield me aan dat idee vast en eigenlijk was ik emotioneel bevroren. Ondertussen moest ik enorm wennen aan de situatie en lag ik eerst in de clinch met mijn moeder en later met mijn vader. Op beide ben ik erg boos geweest. Pas toen ik tijdens een tussenjaar helemaal naar de andere kant van de wereld vloog voor een yoga-opleiding gingen mijn ogen open en zag ik dat iedereen in ons gezin verdriet had. Daar aan de andere kant van de wereld kwam ik er pas achter dat ik eigenlijk niet boos was, maar vooral erg verdrietig. En dat ik dus niet de enige was. Het erkennen daarvan was voor mij een grote stap in het leren omgaan met de situatie. Door van een afstandje te kunnen kijken en echt contact met mijn eigen gevoelswereld te maken, leerde ik dus iets heel belangrijks: we zijn hierin allemaal gelijk, maar we uiten het op een andere manier en het raakt andere stukken in ons leven.

Recognize the other person is you in de praktijk
We zijn allemaal weleens verdrietig, boos, onzeker, blij, bang of tevreden. En er wordt bij ons allemaal weleens (of weleens wat vaker;)) iets aangeraakt wat ons herinnert aan een oud pijnstuk. Als je dit erkent en herkent, wordt het gemakkelijker om de ander in jezelf te herkennen.
Om zo eerlijk naar jezelf te kijken, heb je twee dingen nodig:
      –  Van een afstandje naar jezelf kunnen kijken
      – Je werkelijk verbinden met je eigen emoties en gevoelswereld
Voor beide helpt het om yoga te beoefenen en te mediteren. De yoga haalt je uit je hoofd, je lichaam en gevoelens in. En met mediteren lukt het je om zowel die helikopterview te krijgen, als ook je echt met je gevoelens te verbinden. Mediteren is vooral ondersteunend hierin omdat je eerlijk leert kijken naar je gedachten, gevoelens of emoties, zonder dat je je daarmee identificeert en in een verhaal er omheen verstrikt raakt.

De ander herkennen op zielsniveau
Als we wat dieper kijken dan ons mens-zijn, kan je de ander ook herkennen op zielsniveau. Op dit niveau is het misschien nog wel gemakkelijker. In plaats van ziel kan je ook lezen: die onveranderlijke kern in jezelf, of bijvoorbeeld het Licht in jezelf. Recognize the other person is you, gaat over de wetenschap dat we allemaal dezelfde kern delen. Hoe meer je verbonden raakt met je ziel, hoe gemakkelijker je dingen in de kern kan bekijken. Des te minder last heb je van alle egostukken die je ervan weerhouden om de ander in jezelf te herkennen.

Conclusie
Verbind je goed met alle aspecten van jezelf en kijk regelmatig eens vanaf een afstandje naar je leven en naar jezelf. Yoga en meditatie helpen je hier enorm bij. Zo zal je ontdekken dat je steeds meer dingen van jezelf in de ander kan herkennen. Misschien wel meer dan je lief is knipoog

Meditatie voor deze sutra
Bij deze sutra is een mooie meditatie te doen met de mantra Humee Hum Tumee Tum Wahe Guru, I am Thine, in Mine Myself Wahe Guru. Op deze pagina www.3ho.org  vind je de meditatie. Je kan de meditatie instructie ook rechtstreeks op youtube bekijken en daarna mediteren met de langere versie van deze mantra.

Begin de meditatie altijd met intunen: handen in prayerpose voor je hart en chant 3x Ong Namo Guru Dev Namo, de meditatie afsluiten doe je in dezelfde positie met 3x Sat Nam.

Om af te sluiten… Sat Nam
Sat Nam is een veel gebruikte mantra als groet en ook chanten we de mantra aan het einde van iedere les. Sat Nam betekent ‘waarheid is mijn identiteit’. Als je de ander hiermee groet, erken je ook dat je gelijk bent aan de ander. Je zegt eigenlijk ‘de waarheid in mij groet de waarheid in jou’. Deze groet past natuurlijk helemaal in het straatje van de eerste sutra ‘Recognize the other person is you’.
Ook in andere tradities kennen we vergelijkbare groeten. Bijvoorbeeld Namasté uit de andere yogatradities, wat betekent: ‘I honour the place in you in which the entire universe dwells, I honour the place in you which is of love, of truth, of light and of peace. When you are in that place in you, and I am in that place in me, we are one. Ook in de Maya traditie is er een soortgelijke groet: In Lak’ech Ala K’in. Dit betekent ‘ik ben een andere jij/jezelf’ / ‘ik ben jou en jij bent mij’.

Sat Nam