3 juli 2019 stond ik in de Heerenveense Courant. Lees hier het artikel:

De Uitdaging: ‘Vertellen over welke yoga en massages ik geef’

In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Petra Marije de Vries die Kundalini yoga en integrale massages geeft.

Ze was een jaar of vijftien toen ze begon met yogalessen. Dat was voor de Heerenveense Petra Marije de Vries (25) een rustpunt in de week. ,,Mijn ouders gingen in die tijd uit elkaar en het was heel fijn om gewoon elke week ergens te komen waar je het gevoel hebt dat je helemaal jezelf mag zijn. Ik leerde daar ook dat mijn emoties er mogen zijn. Het was echt een ankerpunt elke week”, zegt Petra Marije de Vries.

Thailand

Na de middelbare school wilde ze geneeskunde studeren, maar daar werd ze voor uitgeloot. De studie biologie die ze toen koos, bleek niet goed aan te sluiten. ,,Ik ging toen naar Thailand om een yoga-opleiding te volgen. Dat was een heel gave ervaring. Ik heb veel over mezelf geleerd. Het was ook spannend, ik was toen nog maar 18. Ik besloot het te doen, omdat ik yoga leuk vind en vond toen ook uit dat ik lesgeven ook leuk vind.” Petra Marije gaf in de zomer daarna yogales op een sportschool, maar ging ook studeren.

Kundalini yoga

,,Ik was weer uitgeloot voor geneeskunde en heb toen een hbo-opleiding verpleegkunde gedaan. Na mijn studie werkte ik als verpleegkundige in het ziekenhuis en later in de thuiszorg. Ondertussen volgde ik een nieuwe yoga-opleiding, die voor Kundalini yoga. Bij yoga horen niet alleen de houdingen. De filosofie, ademhalingsoefeningen, mantra’s en handgebaren horen er ook bij. In Kundalini is dat allemaal in één les verwerkt. Dat vond ik zo krachtig, dat ik heel snel wist dat ik weer yogales wilde geven, maar dan Kundalini.” Het werk in de verpleegkunde was het niet voor Petra Marije. Ze vond het leuk, maar het putte haar uit.

Integrale massage

Ze is toen ook een opleiding tot massagetherapeut gaan volgen. ,,Die bleek goed aan te sluiten bij wat ik wilde. Ik vind het fijn om fysiek bezig te zijn. Als masseur ben je veel in beweging en ook in een massage heb je veel tijd voor mensen, dat miste ik in de verpleegkunde.” Petra Marije geeft integrale massages. ,,Het mooie aan die massagemethode is dat je door het lichaam als ingang te gebruiken, in oude emoties terecht komt of bij dingen komt die nu spelen. Mensen krijgen inzichten. Dat is heel dankbaar werk.”

Pijn

Dat doet de masseuse door mensen te vragen met hun aandacht naar een plek te gaan waar spanning zit. ,,Bij pijn lopen we het liefst weg. Als pijn heel lang bestaat, dan verdwijnt het ergens ook. Je raakt eraan gewend. Als je mensen daar met hun bewustzijn weer naartoe brengt, worden ze geconfronteerd met letterlijke fysieke pijn. Door er dan verder op in te coachen en over te praten, maar vooral door de mensen te laten voelen, voelen ze vaak onder de pijn een spanning of verdriet of er komen herinneringen aan vroeger naar boven. Zo krijgen ze heel mooi inzicht over de patronen die ze hebben ontwikkeld.”

Holistisch

Begin dit jaar begon ze helemaal voor zichzelf. Petra Marije geeft yogales op een locatie in het centrum van Heerenveen en de massages geeft ze thuis. Ze vindt het niet jammer dat ze destijds niet werd ingeloot voor een studie geneeskunde. ,,Als ik dat wel was geweest, dan was ik denk hier ook beland. Maar misschien net iets anders. Toen ik stage liep in het ziekenhuis, zag ik wat die artsen moesten doen. Dat ze onder enorme druk staan en dat je dan nog een grotere verantwoordelijkheid hebt. Ook daarin denk ik dat ik tegen dezelfde dingen was aangelopen als in mijn werk als verpleegkundige. Dat je te weinig tijd hebt om naar de mensen te kijken. Ik vind het allerbelangrijkst dat je de mens holistisch bekijkt. Niet alleen naar het fysieke, maar ook naar: wat speelt er in je leven? Hoe is het emotioneel, mentaal en met je zingeving? Ik ben achteraf wel blij dat ik niet was ingeloot.”

Zichtbaar worden

,,Mijn uitdaging is om zichtbaar te worden. Mensen te vertellen wat ik doe. En om mensen te laten weten dat wat ik doe, helemaal niet zweverig is, omdat het allemaal heel tastbaar is. Ik ben zelf ook gewoon een nuchtere Fries. Heel veel mensen denken dat yoga zweverig is of dat het zweverig is om aan jezelf te werken, maar het is eigenlijk heel normaal. Je wordt er ook blij van. De uitdaging is om dat aan mensen over te brengen.” Zelf krijgt Petra Marije veel energie van haar werk. Ze heeft de baan gevonden die bij haar past en van haar hobby haar werk gemaakt.

Harmonische wereld

Wat ze het liefst wil bereiken, is dat alle mensen helemaal in hun kracht komen te staan. ,,Dat ze ontdekken dat ze bijzonder zijn, dat ze goed zijn zoals ze zijn en dat het heel gezond is om je grenzen en behoeftes kenbaar te maken in respect met hoe je met andere mensen omgaat. Als mensen echt gelukkig zijn, ze dat van binnenuit voelen zonder dat ze daarvoor andere mensen of middelen per se nodig hebben, dat ze die eigenwaarde helemaal uit zichzelf halen, dan kunnen we denk ik met z’n allen een hele mooie wereld creëren die harmonischer is dan hoe het nu is.”

Tekst en foto: Mieke van Veen